همانطور که در مقاله طبقهبندی انواع کود کشاورزی (بخش اول) گفته شد، کودها را میتواند به روش های مختلف طبقهبندی کرد. یکی از مهمترین آنها تقسیم براساس موادی است که در آنها وجود دارند و آنها به سه دسته : الف) زیستی (بیولوژیک) ب) طبیعی (ارگانیک) ج) شیمیایی
کودهای طبیعی یا ارگانیک خود به دو دسته تقسیم میشوند : 1- کودهای معدنی 2- کودهای آلی
در این مقاله به طور مختصر کودهای آلی توضیح داده میشود.
برای خرید انواع کود آلی و شیمیایی کلیک کنید!
کود آلی چیست؟
کود آلی که یک نوع کود ارگانیک است، دارای منشأ طبیعی و بدون هرگونه افزودنی شیمیایی تولید می شود. این دسته از کودها پایه کربنی داشته و میتوان گفت که کودهای کاملی هستند. و در برگیرنده کلیه عناصر ماکرو و میکرو به میزان کم هستند. آنها از بازماندهی مواد زنده ازجمله بقایای گیاهان، فضولات حیوانات و یا ترکیبی از هر دو آنها بدست می آیند. این کود به هیج وجه تحت تاثیر آبشویی قرار نمی گیرد و به تدریج در اختیار گیاه قرار می گیرد.
فواید مصرف کود آلی
کود آلی برای خاک مضر نبوده و استفاده های فراوانی دارند.
- کودهای آلی عناصر غذایی گیاهان را تامین می کنند.
- کودهای آلی باعث اصلاح ساختمان و بافت خاک می شوند.
- این کودها حاوی باکتریهایی هستند، که نقش بالایی در تجزیه مواد آلی و تبدیل آن به عتاصر معدنی ایفا می کنند.
- قدرت نگهداری آب را در خاک افزایش می دهند. که خود عامل مهمی در صرفه جویی آب و افزایش بهره وری آب است.
- درافزایش گلدهی و سرسبزی گیاهان مانند چمنها به کار میروند.
- کود آلی برای رشد و تقویت دانه های تازه کاشته شده، گیاهان جوان و حتی بالغ مناسب است.
- هوموس خاک را افزایش داده و بعضی از ویتامینها، هورمونها و آنزیمهای مورد نیاز را تأمین میکند. که این مواد نمیتوانند بوسیله کودهای شیمیایی تأمین گردند.
برای خرید انواع کود آلی و شیمیایی کلیک کنید!
انواع کودها ی آلی
کودهای آلی کیفیتهای متفاوتی دارند، و درنتیجه اثربخشی هر کدام بر روی خاک فرق دارد. دراینجا به اختصاربه انواع کودهای آلی اشاره می گردد.
کود دامی:
به مجموعه ای از مواد بستری، ادرار و مدفوع گاو، گوسفند، مرغ یا هر حیوان دیگری است، که از محل نگهداری آنها بدست می آید، اطلاق می شود.
از گذشتههای دور کشاورزان دریافتند درجایی که فضولات حیواناتی مانند اسب، گاو، گوسفند و مرغ وجود دارد، گیاه رشد بهتر و بیشتری دارد و از آن به بعد همواره از کود حیوانی جهت رشد گیاهان استفادهشده است. نکته خیلی مهم در مصرف این نوع کود این است که کود های دامی باید کاملا” پوسیده باشند، سپس در مزارع توزیع شوند. عدم رعایت کشاورزان به این موضوع و استفاده از کود دامی تازه باعث ایجاد سوزندگی گیاهان خواهد شد.
کود حیوانی علاوه بر تأمین مواد موردنیاز گیاه، دارای خواص بینظیری برای خاک مانند افزایش نفوذپذیری و نگهداری آب، بالا بردن PH، هوادهی و همچنین افزایش فعالیت بیولوژیکی خاک هست.
کود کمپوست:
کمپوست یا پوسال همان ترکیبی از پسماندهای حیوانی و گیاهی است، که طی فرآیندها و شرایط مختلف به وجود میآید. کمپوست از کهنترین روشهای بازیافت بوده که زبالههای شهری، فاضلاب و لجن و دیگر مواد آلی تجزیهشده و به شکل کود در کشاورزی استفاده میگردند.
این نوع کود بسیار عالی، در کشاورزی، کنترل فرسایش و بهسازی خاک، ساختوساز تالاب، پوشش دفن زباله استفاده فراوان داشته، و آفتکشی طبیعی محسوب میگردد.
هر نوع موادی که قابل تجزیه توسط باکتریها باشد، را می توان طی فرآیندی به کود کمپوست تبدیل نمود. این مواد میتواند ضایعات و زباله های خانگی، پسماندهای صنعتی کارخانجات صنایع غذایی تا کاه و کلش مزارع باشد.
فواید استفاده از کمپوست:
- در ایجاد کشاورزی پایدار مناسب است و از کاهش محصول جلوگیری کرده و باعث افزایش آن میگردد.
• ذخیره کننده بزرگی از عناصر و آب بوده و به این ترتیب اعتماد و دلگرمی کشاورزان با استفاده از آن در مزارع بیشتر میشود. و قابلیت ذخیره آب در خاک را افزایش میدهد.
• باعث بهبودی ساختمان خاک شده، و عملیات شخم را آسانتر میکند. همچنین قابلیت ذخیره آب در خاک را افزایش میدهد.
• هوموس و مواد آلی خاک را افزایش داده و بعضی از ویتامینها، هورمونها و آنزیمهای مورد نیاز را تأمین میکند که این مواد نمیتوانند بوسیله کودهای شیمیایی تأمین گردند. بنابراین در خاک های با کمبود مواد آلی بسیار مفید و مناسب میباشد.
• در جلوگیری از تغییر اسیدیته خاک همانند یک بافر عمل میکند.
• وقتی که در هنگام مرحله کمپوست شدن درجه حرارت به ۶۰ درجه یا بیشتر میرسد، عوامل پاتوژن و بیماری زا، تخم انگل ها، بذور علفهای هرز را از بین برده و آنها را نابود میکند.
• کمپوستی که کاملاً آماده شده و رسیده باشد، براحتی با خاک در حال تعادل قرار میگیرد و تهویه خاک را بهبود میبخشد.
• کودهای اضافه شده را براحتی و با جلوگیری از تلف شدن و هدر روی در اختیار گیاه قرار میدهد.
• بسیاری از عناصرو مواد غذایی پرمصرف و کممصرف را که درخود دارد. این مواد را به مرور در خاک آزاد می کند، و در اختیارگیاه قرار میدهد.
• وزن مخصوص ظاهری خاک را به شدت کاهش داده و بنابراین برای خاک سنگین و رسی بسیار مناسب و مفید است.
• چون ظرفیت نگهداری عناصر در سطح آن زیاد میشود، بنابراین در کاهش عناصر و مواد غذایی گیاه در خاکهای سبک و شنی بسیار مناسب و مفید است.
کود ورمی کمپوست
ورمی کمپوست یک نوع کود آلی هوموسی است که توسط گونه ای خاص از کرمهای خاکی تولید می شود. این کود به لحاظ دارا بودن انواع ویتامین ها، هورمونهای رشد و عناصر غذایی مورد نیاز گیاه اثرات بسیار مفیدی بر روی رشد و نمو گیاه دارد. این کود دارای بوی مطلوب و فاقد هرگونه آلودگی میکروبی می باشد.
این کرمها با کاوش خاک و تغذیه عناصر موجود در خاک و آمیختن آن با آنزیمهای موجود در بدن خود، خاک را تازه میکنند و قدرت باروری آن را افزایش میدهند همچنین به دلیل جابجایی مداوم در خاک، با ایجاد سوراخهای زیاد، راه نفوذ اکسیژن به خاک را آسان میکنند.
این کود در بستری از ضایعات حیوانی ، خانگی و کشاورزی توسط کرم خاکی به عمل می آید. کشاورزان می توانند با استفاده از مدفوع دامی و کاه و کلش مزارع اقدام به تولید این کود ارزشمند بکنند، که ارزش کودی بالاتری نسبت به کمپوست دارد. این کود غنی از عناصر ماکرو و میکرو و اسید هیومیک و حاوی باکتریهای تثبیت کننده ازت در خاک است.
ویژگیهای کود ورمی کمپوست :
- سبک و بیبو.
- خالی از علفهای هرز.
- دارای میکروارگانیسمهای هوازی مفید مانند ازتو باکتری ها.
- بالا بودن میزان عناصر اصلی غذایی در مقایسه با دیگر کودهای آلی.
- دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن، روی، مس و منگنز.
- دارا بودن مواد محرکه رشد گیاهی نظیر ویتامینها به ویژه ویتامین ب ۱۲.
- قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی.
- فرآوری آسان و سریع تر از بیوکمپوست.
- خالی از باکتریهای غیر هوازی، قارچها و میکروارگانیسمهای پاتوژن.
- اصلاحکننده خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی خاک.
- وجود عناصر ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، مس و منگنز.
- استفاده از ورمی کمپوست در تهیه چای کمپوست.
- سودآوری بالا برای تولیدکنندگان.
کود سبز :
یکی از روشهای قدیمی افزایش ماده آلی و باروری خاک استفاده از کود سبز در تناوب زراعی می باشد. منظور از کود سبز شخم زدن گیاه در خاک پس از رشد کافی و بدون برداشت محصول است. اثر کود سبز بر خصوصیات فیزیکی خاک همانند کود حیوانی می باشد. ولی کود سبز عملاً مواد غذایی به خاک اضافه نمی کند، بلکه آن چه را که طی رشد خود از خاک جذب کرده و در خود ذخیره نموده است، به خاک بر می گرداند. از طرف دیگر کود سبز با جذب و ذخیره مواد غذایی در خود از شسته شدن آنها جلوگیری می نماید، گیاه مورد کشت باید از ویژگیهای رشد سریع، کمترین مقدار نیاز به آب و کود و نیز پر شاخ و برگ و پر از مواد موردنیاز خاک باشد، تا سبزینه بیشتری ایجاد کند.
کلیه گیاهان خانواده حبوبات مثل: ماش ، عدس، لوبیا، باقلا و… و گیاهان علوفه ای مثل شبدر و یونجه بعنوان کود سبز قابل استفاده در کشاورزی هستند. در ریشه این گیاهان گرهک هایی موجود است، که حاوی باکتریهایی از جنس ریزوبیوم است که باعث تثبیت ازت در خاک می شود. به عبارت دیگر این باکتریها زندگی همزیستی با این گیاهان دارند و در طی فرایند پروتئین سازی مقداری به مصرف نیازهای خودشان می رسانند و مقداری هم در اختیار گیاهان میگذارند.
مزایای استفاده از کودهای سبز:
- تأمین ماده آلی خاک است.
- افزایش ازت؛ کود سبز علاوه بر کربن آلی، مقداری ازت آلی به خاک اضافه می کند.
- باعث حفاظت از خاک وجلوگیری از خطر فرسایش آن می شود.
- تأمین مواد بیوشیمیایی خاک؛ کود سبز به عنوان ماده غذایی مورد استفاده میکروارگانیسم های خاک قرار می گیرد.
متخصصان راگا تجارت این آمادگی را دارند که پاسخگوی تمامی سوالات در زمینه کود و سم مورد نیاز زمین کشاورزی شما باشند. برای بهره مندی از مشاوره متخصصان شرکت راگا تجارت کافی است با شماره 86120699-021 تماس بگیرید.